Digitale uitrusting mee op reis

Ook op digitaal vlak hebben we onze reis goed voorbereid. Ik maak hier een overzicht van welke digitale toestellen we zoal bij ons hebben.

Een evidentie in deze tijden: de smartphones. Onze manusjes van alles doen dienst als GPS tijdens het rijden, ze bevatten onze stafkaarten tijdens het wandelen, apps om slaapplaatsen te vinden, ze zijn onze reisgids, e-reader (in mijn geval), vertalen het Zweeds, loggen van onze reis, enz. Kortom: ze zijn onmisbaar.

Natuurlijk worden ze ook gebruikt om te bellen en – in het algemeen – contact te houden met het thuisfront. In dat kader passen ook de bluetooth oortjes van Bert en mezelf. Die laatste gebruik ik ook om ’s avonds nog een podcast te luisteren of om wat voetbalmatchen van het EK te kijken zonder Bert te storen.

Als verlengde van mijn GSM, heb ik ook nog mijn smartwatch bij: mijn horloge, mijn timer bij het koken en tanden poetsen, mijn hartslagmeter, én – misschien wel de belangrijkste functie – de afstandsmeter en tijdstracker bij het wandelen.

Bert heeft trouwens ook een  eigen stappenteller bij (fitbit) en een echte e-reader.

Daarnaast hebben we ook elk onze laptop mee: voor het zwaardere werk, om te kunnen werken en voor Lander zijn typeles (typetopia). Daarvoor hebben we trouwens ook een extern toetsenbord, een muis en een laptopstaander mee.

Externe muis, toetsenbord en een laatopstaander

Ook mijn fototoestel kan natuurlijk niet ontbreken. Ons Fien heeft er ook eentje mee.

Dan hebben we nog 2 sony muziekboxen bij (SBX-12). We hebben er 2 bij omdat ze dan in stereo kunnen spelen en we vooraan in cockpit van de mobilhome en achteraan bij de kindjes dezelfde muziek kunnen spelen. Uiteindelijk gebruiken we ze niet op deze manier. We gebruiken er telkens maar eentje om bij de kindjes luisterverhaaltjes te spelen tijdens het rijden of om muziek te spelen om in slaap te vallen. Die muziek en luisterverhaaltjes staan allemaal gedownload op onze gsm. Toch is het nog nuttig om 2 van deze boxen bij te hebben: als de ene plat is, gebruiken we de andere.

Onze 2 muziekboxen: kunnen tegen een stootje én tegen water

Daarnaast hebben we ook nog een WiFi range extender bij. Deze pikt een WiFi signaal op en kan het versterkt verder sturen. Als we deze buiten leggen op bv een camping kunnen we in sommige gevallen het signaal tot bij onze mobilhome krijgen.

De andere toestellen moeten er vooral voor zorgen dat we bovenstaande toestellen kunnen blijven gebruiken, ook als we enkele dagen niet aan netstroom hangen. De praktijk toont dat dat aardig lukt: tot hiertoe hebben we al zonder problemen 9 dagen overbrugd.

Ons draagbaar zonnepaneel heeft 3 USB-A poorten en kan dus 3 toestellen tegelijk opladen. Wanneer de zon schijnt natuurlijk. We hebben wel geleerd dat het maximale vermogen al bereikt wordt als er 2 USB-poorten bezet zijn. Eigenlijk hadden we dat vooral meegenomen voor het geval we met de rugzak enkele dagen zouden gaan trekken. Tot hiertoe is dat er nog niet van gekomen, al staat het nog steeds gepland. We hebben het paneeltje al wel regelmatig gebruikt: ’s morgens en ’s avonds wanneer het zonnetje schijnt, is het een leuke manier om de gsm’s even bij te laden.

BigBlue: ons draagbaar zonnepaneel

We hebben ook een soort splitter mee voor in zo’n 12 volt sigaretten-aansteker. Op de splitter staan 2 USB-A poorten, 1 USB-C poort en 2 nieuwe 12 volt sigaretten-aanstekers. Vooral die USB-C poort was belangrijk. Zo houden we de mogelijkheid open om Bert zijn laptop op te laden via de huisbatterij van de mobilhome. 

De splitter: maakt van een 12 volt aansluiting 2 USB-A, 1 USB-C én 2 nieuwe 12 volt aansluitingen. Daarnaast nog een 12-volt naar USB-A convertor

En ook de geweldige RAVpower powerbank kunnen we langs deze weg opladen. Naar deze powerbank heb ik lang gezocht. Ze is bijzonder omdat ik er een heus stopcontact van kan maken. Mijn laptop laadt immers enkel via een stopcontact. Zo kan ik hem alvast opladen aan de powerbank. Idem dito voor de batterijen van mijn fototoestel; ook daarvoor heb ik stopcontact nodig. Uiteraard bevat ze ook een USB-A en een USB-C poort.

Links de RAVPower pokerbank waarvan we ook een stopcontact kunnen maken. Rechts de WiFi range extender.

Tot slot hebben we nog 2 convertors die een 12-volt sigaretten-aansteker omvormen naar een USB-A poort. Handig voor vooraan in de mobilhome. Zo kunnen we makkelijk onze GSM’s opladen tijdens het rijden. En natuurlijk een massa kabeltjes: USB-C/USB-C; USB-A/USB-C; USB-A/lightning; de kabeltjes voor de muziekboxen, mijn fototoestel, Fien haar fototoestel, … . En ik vergeet er vast nog wel een paar.

Een reactie achterlaten