Een prachtig landschap door mèt een voetbalkater (Abisko)

Ons voetbaltheater: ieder een schermpje en het geluid in het midden als steun

We staan op met een voetbalkater. Eigenlijk zijn we er al mee gaan slapen natuurlijk. Verliezen is 1 ding, maar ik blijf toch wat op mijn honger zitten. Gisterenavond zat de sfeer en het geloof er hier nochtans in. Is het daardoor of gewoon een dipje, maar ik voel me vandaag toch niet helemaal lekker in mijn vel. Ietwat grumpy rijden we van Muddus, Kiruna voorbij naar Abisko, een 40 km van het onbereikbare Noorwegen. Het is mooi meegenomen dat het in Abisko zo’n 10 graden frisser is dan in Muddus: geen 32°C, maar slechts 21°C. In het naturum van Abisko zullen we later vandaag leren dat het hier in juli gemiddeld 14°C behoort te zijn. Tja, dan zal de temperatuur later op de maand nog serieus moeten dalen: morgen geven ze hier ook al 25°C.

Hoe dichter we bij Abisko komen, hoe meer en hoe groter de bergen, en hoe ruiger de natuur eruit gaat zien. We stoppen zelfs enkele keren langs de kant van de weg om van al dat moois te genieten. De verwachtingen voor de wandelingen worden stevig omhoog gekrikt en zijn dus hooggespannen.

Even langs de kant van de weg om een fotootje te nemen

Abisko is in de korte zomerperiode een wandelmekka. Zo vertrekt hier bijvoorbeeld de Kungsleden, een wandelingroute van ongeveer 420 km door de bergen. Maar gelukkig zijn er ook vele, kortere trajecten. In het naturum, waar het behoorlijk druk is, geven ze ons alvast enkele tips: we kunnen ons hier wel enkele dagen bezig houden. Daar hadden we ook op gerekend: we zijn vanmiddag in Kiruna even gestopt om de voorraden weer aan te vullen.

Het startpunt van ‘de Kungsleden’

We krijgen ook alvast een kort, maar krachtig voorsmaakje: men raadt ons aan al even tot aan ‘het gat in de rots’ te wandelen, een zeer korte wandeling vanaf het naturum naar een rivier (de Abiskojåkka) die wild kolkend uit een gat uit de rotsen komt en zich door een kloof een weg baant. 

De ‘wandelhighway’ bij ‘het gat in de rots’
vanuit het gat kolkt de rivier verder langs deze indrukwekkende rotspartijen

Enkele kilometers verderop vinden we een plaatsje voor de nacht in Abisko zelf. Op een kort wandelingetje in de vooravond, kan ik alvast enkele mooie foto’s maken. In Abisko zouden we de middernachtzon tot 12 juli moeten kunnen bewonderen. Als ik niet te moe ben, ga ik straks nog eens een wandelingetje doen en kijken of ik de zon nog kan vinden.

20u, de zon staat nog hoog aan de hemel. Het uitzicht mag er best wezen
Beauty
Wat dacht je van een vakantiehuisje op deze plek? Er staan er tientallen

Een reactie achterlaten