Een nachtje in een hut (Björnlandet nationaal park)

Vannacht, 23u30: je kan buiten de krant nog lezen. Ongelooflijk. Het blijk ook moeilijk om zo op tijd je bed in te kruipen: je hebt de hele tijd het gevoel dat het nog vroeg op de avond is. Het slapen zelf vormt dan weer geen probleem: we kunnen elk raam van de mobilhome verduisteren. 

Vanmorgen is het dan eindelijk zo ver: het laatste dictee van het schooljaar. Maandag spreken we nog een laatste keer af om met de klas om afscheid te nemen. Na het dictee vertrekken we op dagtocht. Uiteindelijk zullen we 14km wandelen door bossen die zeer gelijkaardig zijn aan die van gisteren. Af en toe krijgen we wel een leuk uitzicht voorgeschoteld. Al bij al een onderhoudende wandeling, maar geen topper. De muggen zijn er ook met ups en downs. Gelukkig meestal voldoende afwezig wanneer we wandelen. Ook tijdens de middagpauze hebben ze ons gerust gelaten. Eten op een redelijk open plekje met wat wind helpt. 

We starten de dagtocht
Een eerste uitzicht
Het is top
Een ander prachtig uitzicht
Wandelen door het bos
Even liggen in het bos

Voor een dagwandeling, zijn we vrij vroeg terug aan de mobilhome. Nu kunnen de voorbereidingen voor het hoogtepunt van de dag beginnen. Eerst alle spullen om een nachtje in een van de hutten in het park door te brengen bij elkaar zoeken. Daarna  verdelen we ze eerlijk over onze 4 rugzakken. Je voelt de spanning bij de kindjes geleidelijk opbouwen. Ze hebben er zin in en kunnen nauwelijks wachten om te vertrekken.

We eten eerst nog warm in de mobilhome zodat we het aantal spullen dat we moeten meenemen wat kunnen beperken. De koffie, thee en het dessert laten we wel voor bij het kampvuur. We eten ook erg vroeg – al voor vijf uur – zodat we op tijd kunnen vertrekken.

We vertrekken naar de hut
Kijk, iedereen heeft een volle rugzak nu

Na een korte wandeling van iets meer dan 1km komen we toe. Gelukkig is er niemand anders op hetzelfde idee gekomen. Dan zouden we immers terugkeren naar de mobilhome. In COVID-19 tijden gaan we geen hut delen met andere mensen.

Aangekomen, lijkt het wel of er een geroutineerd team in actie schiet. Het kampvuur wordt aangestoken en ons houthakker- en zaagteam gaat meteen aan het werk. Er wordt water uit het meer geschept voor thee en koffie en netjes op het kampvuur gezet. Daarna wordt het vuur goed in gang gehouden. Ons water kookt zo. En is dat nu een idee of ligt het aan het water uit het meer, maar de thee smaakt lekkerder dan in de mobilhome. 🙂 We kunnen ons dessert eten. 

zagen
hout hakken
vuurtje stoken
water scheppen
Potje vullen
Potje op het vuur
Schol!

Het is trouwens het moment om een en ander te vieren vandaag: de vrijdag na 21 juni wordt midzomer gevierd door de Zweden. Dat is na kerstmis het allerbelangrijkste feest hier. Daarnaast vieren we ook het einde van een mooi schooljaar en het begin van de grote vakantie. Reden genoeg om de snoeptomaten en de chips boven te halen. Daarna is het tijd voor de kindjes om te gaan slapen.

Onze kampplaats voor 1 nacht

Zo lang het vuur heet genoeg is, lijken ook de muggen uit de buurt te blijven. Als het even ietsje mindert, zijn ze daar weer. Later op de avond lijkt zelfs het vuur niet meer te helpen en zijn die hele kleintje muggetjes echt alomtegenwoordig. Niets helpt, ook muggenspray niet. Dus maken ook bert en ikzelf ons al heel vroeg klaar om te gaan slapen. We lezen nog wel even in bed. 

De nacht zelf is licht. Ik word verschillende keren wakker. Telkens is het gewoon licht. Om 23u30, 00:45 en 02u00 kijk ik effectief op mijn horloge. Ik kan het verschil niet zien met het licht op een druilerige dag wanneer de zon zich verscholen houdt achter de wolken. 

Meer ‘by night’

Ondanks de muggen, is het toch een geweldige ervaring. Geen auto’s, geen treinen, geen bussen, geen vliegtuigen. Gewoon ‘zijn’ in de natuur. Geen elektriciteit, geen stromend water, maar water scheppen en drinken uit het meertje. En samen rond het vuur zitten natuurlijk. Back to basics. Maar tegelijkertijd ben ik toch ook blij dat de mens al die andere dingen heeft uitgevonden in de loop der jaren. Al is de kostprijs misschien wel hoog. Want waar kan je nog water drinken uit een meertje of gewoon maar prikkelloos ‘zijn’? 

Een reactie achterlaten