Een prachtig stukje wandelen (Verkeåns naturreservat, Brösarp)

Terwijl Bert een werkoverleg doet, maken de kindjes en ik buiten schoolwerk. Dat loopt allemaal fantastisch goed vandaag. Terwijl Fien haar allerlaatste schoolboek en werkschrift vol maakt, werkt Lander goed door in zijn rekenschrift. Zo kunnen we al bijna op pad vertrekken wanneer het overleg van Bert is afgerond.

Terwijl we de mobilhome al aan het klaarmaken zijn om verder te rijden, komt Bert nog met het goede idee om niet naar de volgende stop te rijden, maar er naartoe te wandelen. Via het strand is dat maar ongeveer 3,5 km. Dat is goed te doen, zelfs wanneer we terplekke nog een een rondwandeling van enkele kilometers kunnen maken.

De wandeling over het strand is alweer echt top. We moeten onszelf er voortdurend aan herinneren dat we niet in een of ander exotisch strand rondwandelen, maar ‘gewoon’ in Zweden. De kleurrijke vogeltjes die we passeren, stichten nog meer verwarring.

We starten onze wandeling langs de kust
Is dit echt Zweden? Of zijn we stiekem in de Caraïben verzeild geraakt?
Is dit geen ‘beauty’?

We willen onderweg een riviertje over geraken zonder natte voeten. We proberen verschillende manieren succesvol uit: Lander springt; Fien, Bert en ikzelf gebruiken een boomstam. Op de terugweg zal Lander via een touw proberen, maar in de helft (!) beslist hij om toch maar terug te keren.

Een hindernis op onze weg: dit riviertje willen we graag ‘droogvoets’ over
Evenwicht houden op de geïmproviseerde brug
Of meer stroomopwaarts via een touw

Wanneer we bij ons doel aankomen – het natuurreservaat Haväng en Vitemölla strandbackar; een van de weinige gebieden met ‘sandy steppe’ in Zweden – ligt daar ook nog een mooi, prachtig gelegen 5000 jaar oud graf op ons te wachten. We kijken eerst eens rond alvorens we aan het strand onze boterhammetjes opeten.

Ook de achterhoede komt aan bij de ‘Sandy steppe’. Naar mijn mening een ongelooflijk mooi stukje natuur
Een 5000 jaar oude grafsteen op een toplocatie. Wat moet dat niet gekost hebben 😉

Daarna bedenken we op basis van enkele aangegeven wandelingen een eigen toertje door de streek. Het wordt alweer een fantastisch mooie wandeling door de heuvelachtige streek. We komen prachtige boerderijtjes, weidelandschappen, boomgaarden en bomen tegen.

Een mooi gerenoveerd, oud boerderijtje. Het bleek ingericht als een museum voor voorbijgangers
Genieten van het uitzicht over boerderijtjes, boomgaard, weiden en bossen
We wandelen door weiden met her en der lage eiken
Lander en later ook Fien willen de paarden in de wei graag wat gras geven en aaien

Terug aan het startpunt van ons ommetje, eten we aan het strand een welverdiende koekje. Daarna struinen we verder over het strand terug naar de mobilhome om verder te rijden naar Hallamölla Vattenfall. Dit zijn enkele watervalletjes die alles samen een riviertje 23 meter doen afdalen. Er staat ook een oude watermolen bij. Op zich wel mooi, maar er valt uiteindelijk niet zo veel te beleven. We zijn dan ook snel weg naar een rustig slaapplaatsje enkele kilometers verder. Dat is ook hoog tijd, want het is ondertussen alweer 18u.

Op de terugweg heeft de jonge achterhoede wat meer achterstand op de papa’s
De telelens toont dat de sfeer er nog steeds in zit. Er lijken luidkeels (strijd)liederen gebruld te worden
Een mooi en passend detail op een van de huizen in het dorpje
Een van de stukjes waterval die samen de ‘Hallamölla Vattenfall’ vormen

Morgen rijden we verder naar Kosta Lodge, een conferentie centrum mét eveneens enkele plaatsen voor een mobilhome. Met dank aan Matthias voor de tip. We zullen hun faciliteiten nodig hebben, want Bert gaat een workshop geven voor ongeveer 25 man :-).

Wie trouwens nog eens graag een overzicht heeft van al onze slaapplaatsen in Zweden tot hiertoe: deze post met slaapplaatsen werk ik regelmatig bij.

Een reactie achterlaten