Cruisen door Gotland (Ekstakusten)

Het weer van gisteren herhaalt zich vandaag: we staan op met een lekker warm zonnetje, in de loop van de dag krijgen we een fikse regenbui, waarna het zonnetje weer overneemt. Hoewel ook het begin van de dag hetzelfde is – ontbijt en een fikse hoeveelheid schoolwerk – blijft dat niet lang zo. Vandaag zullen we door Gotland cruisen op zoek naar een plaats waar we kunnen wandelen.

We hebben enkele plaatsen genoteerd uit een toeristische brochure van Gotland, maar tot hiertoe stelden hun suggesties werkelijk niets voor: de wandelingen leken onbestaande of beperkten zich tot een 3-tal kilometer. Ook vandaag zal dat niet anders blijken.

Gelukkig leent Gotland zich wel tot cruisen met mooie weidelandschappen, pittoreske dorpjes, mooie zeezichten, een 90-tal middeleeuwse kerkjes, enz. We stoppen aan het kerkje van Öja en dat is alvast opnieuw een prachtexemplaar zowel vanbinnen als vanbuiten.

Een heel erg mooi middeleeuws kerkje in Öja.

Ondertussen zijn we ook al een keertje gestopt bij grillige kalksteenrotsen om te lunchen. Maar deze rotsen waren een pak minder imposant dan wat we al gezien hebben op Farö. We volgen hier trouwens ook de gedeeltelijke zonsverduistering. Hier in Zweden gaan we tot 38,5% verduistering, iets meer dan in België. We hebben geen eclipsebrilletjes, dus we gebruiken onze verrekijker en een weerspiegeling op een blaadje papier. We hebben trouwens nog meer pech: net op het hoogtepunt van de eclipse zit de zon verscholen achter de wolken. Een beetje later laten deze wolken een fikse regenbui op ons los. We zijn daartegen gelukkig al wel weer aan het ‘cruisen’.

Deze kalksteenrotsen lenen zich wel goed tot klimmen
We volgen de zonsverduistering via een weerspiegeling door onze verrekijker op een blaadje papier
Hoe geraak ik droog aan de overkant?

We stoppen nog in Husryggs naturreservat waar ons nogmaals een wandeling was beloofd, maar hoewel het uitzicht hier zeer mooi is, vinden we de wandeling niet. We zijn het ondertussen ook een beetje beu geraakt en onze inspanningen om de wandeling effectief te vinden, waren ook eerder beperkt.

De kust nabij Husryggs
Er is nog een klein (en gesloten) openluchtmuseumpje rond bewerken van stenen; de kindjes komen er zelfs niet uit de mobilhome.

We besluiten verder te rijden naar Ekstakusten waar we morgen misschien een wandeling kunnen vinden.
Ekstakusten is alleszins weer een ongelooflijk pareltje. De kustlijn straalt een totale rust uit. Er is hier nauwelijks beweging  en zelfs met moeite geluid te horen. De zee zelf is er stil van geworden: geen wind, geen golfjes, niks ….. Totale rust.

We zetten stoelen en tafel buiten en zetten onze kinderen terug aan het schoolwerk terwijl ik ondertussen ook het eten klaarmaak.

Al ooit zo’n rustige zee gezien?
Meer dan een kleine rimpeling in het water is er niet te zien of te horen
Af en toe beweegt er toch ergens een vogel. Deze wou zijn oksels een tijdje verluchten 😉

We genieten ook nog een laatste keer van een prachtige zonsondergang in Gotland, want we hebben zonet de ferry terug geboekt. Morgennamiddag om 16u20 vertrekken we terug naar het vasteland. Gotland is een mooi eiland om door te rijden en een fantastisch vakantie eiland als je niet te actief wil zijn. Maar wij missen het wandelen. 

Bij zonsondergang maak ik nog een kort fotowandelingetje. Ik kan nog een paar leuke fotootjes maken.

Een nieuw samengesteld gezin (of is dit de crèche?): 3 eenden en een hele troep klein mannen
Onze laatste zonsondergang in Gotland

This Post Has 2 Comments

  1. Andrew

    Knappe beelden!

    1. Grimme Bogaerts

      Op de juiste plaats, op het juiste moment, met het juiste materiaal en een beetje kunde. En dan klikken maar 🙂

Comments are closed.