De weg naar Gotland blijkt lang (Högklint)

Vandaag zijn we op tijd uit de veren. Voor we de ferry naar Gotland nemen, willen we nog inkopen doen op het vasteland en nog even tanken. En we hebben nog een stukje te rijden ook. Gelukkig verloopt alles vlot en rond 11u15 staan we in de rij te wachten om de boot op te mogen. Het vertrek is gepland om 11u50. Ondertussen kunnen we dus het schoolwerk afmaken waar Lander en Fien al aan begonnen zijn bij de winkel.

Wachten in de rij

Vreemd, maar om 11u50 zijn we nog niets opgeschoven in de rij terwijl we normaal gezien al op zee hadden moeten zijn. Even later krijgen we een sms’je: technische problemen :-(. Het blijft maar duren en na een tijdje worden er medewerkers op pad gestuurd op wat uitleg te geven. Ondertussen hebben wij ons eten al uit de rugzak gehaald en zijn beginnen eten. Daarna zijn we de tijd beginnen doden met gezelschapsspelletjes spelen. Handig toch dat je met zo’n mobilhome altijd alles bij je hebt :-).

Na nog een hele tijd wachten, krijgen we eindelijk nog eens een bericht: iedereen wordt verzocht het terrein te verlaten. Het is niet duidelijk of de boot nog kan vertrekken en wanneer dat dan zou zijn.

Grote teleurstelling: onze boot heeft technische problemen 🙁

Zeer teleurgesteld, maar nog steeds vol hoop rijden we door en parkeren ons op de eerste de beste parking om wat rond te wandelen in Oskarhamn. Het is winderig, maar op zich helemaal geen slecht weer. De lokale Zweden lijken het zelfs zomers te vinden. We komen mensen tegen die zeer zomers en schaars gekleed zijn. Wij hebben toch gekozen voor onze trui en jas.

Oskarhamn blijkt een mooi en zeer rustig stadje: de winkels zijn open, maar er is nauwelijks volk te bespeuren. Er zijn mooie parkjes, pleintjes en gebouwen, maar zeker ook minder mooie. Wat je er ook van vindt, ze zijn wel allemaal netjes verzorgd. We vinden ook een ijsjeszaak die open is en besluiten onszelf te trakteren op een ijsje.

Het station van Oskarhamn
Het kerkje staat in een mooi, groen parkje met een eenvoudig, sprankelend fonteintje .
Hmmm…. lekker …. een ijsje: we nemen meteen het grootste

Terwijl we rondkuieren, houden we onze telefoon in het oog voor berichtjes van de ferry. We scannen ook voortdurend hun website op zoek naar updates: we lezen dat de ferry zeker niet voor 16u zal vertrekken. We verwachten dus een berichtje rond 15u15. Maar helaas, 15u15 …. 15u30 …. 15u45 en we hebben nog steeds niets ontvangen. Dan komt plots het bericht dat we om 16u15 een bericht zullen ontvangen. Wat zal het zijn?

We keren alvast terug naar de mobilhome. Om 16u15 komt het bericht: we vertrekken om 17u. Iedereen wordt verzocht om zich zo snel mogelijk terug naar de haven te begeven. Wij zijn dolblij met dit nieuws.

Joehoe!!!! We kunnen toch nog vertrekken naar Gotland!!!!!

Maar die instructie leidt wel tot een enorme verkeerschaos: alle verkeer in de weide omgeving van de ferry komt muurvast te staan. Iedereen moet immers tegelijk opnieuw inchecken en dat neemt tijd in beslag. Het lukt uiteindelijk niet om rond 17u te vertrekken. Maar bon, we zijn dan toch vertrokken.

Op de boot zelf zoeken we meteen onze hut op. Een eigen hut is toch veiliger in tijden van Corona dan ergens een zetel bij alle andere mensen in de buik van de boot. De kindjes kunnen nu ook rustig TV kijken terwijl Gotland dichterbij komt.

TV kijken in onze eigen hut aan boord
Het vertrek uit Oskarhamn

Uiteindelijk komen we iets na 20u aan in de haven van Visby. We sjezen meteen naar de McDonalds voor ons avondmaal. Daarna naar het plaatsje dat Bert alvast had uitgezocht. De mobilhome staat op een min of meer gewone parking, maar als je 10 meter verder stapt, sta je op metershoge, mokertje steile (krijt?)rotsen naar alweer een geweldige zonsondergang te kijken. Je moet wel wat opletten: één pasje te ver en je ligt 50 meter lager in de zee. Bij het turen over de zee, kom ik ook nog een oude bekende tegen. Herkennen jullie hem ook?

Mmmmmm Mc Donalds
Alvast een eerste top zonsondergang vanop de Gotlandse kliffen
Ook andere mensen zitten her en der verspreid naar de zon te turen
Bij dat turen, kom ik nog een oude, bekende tegen: die is alweer vertrokken naar Oskarhamn

Een reactie achterlaten