Een rijk verleden (Färjestaden)

Ik schrijf vandaag op een inspirerende locatie: zittend op een bankje in de velden met in de verte zicht op zee. Een warm ondergaand zonnetje, fluitende vogels en, als klap op de vuurpijl, staat er een 50-tal meter verder een 1000 jaar oud grafmonument.

Öland heeft een rijk verleden. Een verleden dat nog erg aanwezig is in de talrijke grafheuvels, grafmonumenten, forten en ontelbare eeuwenoude muurtjes die de velden omzomen. Zuid-Öland staat voor dit laatste op de Unesco werelderfgoed lijst. Hier wordt – weliswaar met gebruik van moderne technieken – de landbouw nog steeds georganiseerd volgens het middeleeuws model.

Vandaag hebben we al wandelend kennis gemaakt met enkele overblijfselen van dat imposant verleden. Een wandeling bij Ismanstorps Borg, bracht ons bij de overblijfselen van een dorp uit dezelfde periode en uiteindelijk ook bij een imposant grafmonument. Je ziet het niet zo goed op de foto, maar dat grafmonument lijkt heel fel op de grafzerken waarmee onze kerkhoven vol staan. Een dunne rechtopstaande steen. Alleen was deze gezegend door Odin zelf. De wandeling naar deze monumenten liep door indrukwekkend, groene bossen waartussen eeuwenoude muurtjes slingerden.

Prachtig groen bos
Eeuwenoude muurtjes
Een grafmonument uit de Ijzertijd dat heel fel lijkt op een grafzerk zoals er vandaag op onze kerkhoven staan.

Na deze eerste wandeling, zetten we stoeltjes en tafeltje buiten in het zonnetje aan de mobilhome voor onze lunch én vervolgens het dagelijkse schoolwerk. Zalig genieten.
Daarna springen we toch terug de mobilhome in om Graborg te bezoeken waar je de overblijfselen kan vinden van het grootste ringfort van Öland.

In de verte de ingang van het fort van Graborg

We maken hier ook een heel mooie rondwandeling door de omliggende velden en weilanden. Wat zijn die prachtig. We kuieren echt door het landschap en Fien en Lander amuseren zich met kikkervisjes vangen. Mét succes.

Wandelen door de weilanden rond Graborg
Ook hier wandelen we door hazelaarbossen
Kikkervisjes vangen
Klimmen in de bomen

Uiteindelijk komen we pas laat terug bij de mobilhome. En we moeten nog op zoek naar een plaatsje voor de nacht, want hier mogen we niet blijven staan. Gelukkig vindt Bert er snel eentje tussen de velden bij een grafmonument. We halen de BBQ nog eens boven en genieten van onze lekkere maaltijd op een bankje tussen de velden. Daarna nog een koffietje, even verstoppertje spelen en wat schrijven bij de ondergaande zon. Topdag!

Een reactie achterlaten