Öland staat in bloei (Böda hamn)

We staan op met een mooi wolkendek, mààr zonder regen. Toppie. We maken eerst schoolwerk in de hoop dat het verder opklaart en het zonnetje door het wolkendek breekt. Opnieuw hebben we geluk. Wanneer we kunnen vertrekken voor onze dagtocht, komt het zonnetje voorzichtig piepen.

Een typisch zicht in het noorden van Öland: een eenzaam huisje omringd door struikgewas en lage bomen en her en der muurtjes van opgestapelde stenen

We starten onze wandeling langs de kustlijn. Rechts zien we een ruwe kustlijn met steenstranden, links van ons zien we (vakantie)huisjes omringd door struikgewas, lage bomen en overal muurtjes van opgestapelde stenen. De muurtjes en vele stenen die her en der in het landschap verspreid liggen, doen mij aan Ierland denken. Bovenop al deze visuele pracht, worden we voortdurende getrakteerd op fluitconcerten van allerlei vogels.

Het ruige steenstrand van Öland
Nog meer van al dat moois
Een ruige kustlijn

Ook op deze wandeling krijgen we af te rekenen met volgers. Al zijn ze deze keer een pak minder opdringerig dan vorige keer.

Onze volgers zijn ditmaal minder opdringerig

Na een tijdje de kustweg te volgen, slaan we een wandelweg in die meer het binnenland ingaat. Het landschap verandert in een desolate en ietwat armzalige boel: groen maakt plaats voor veel meer grijs, slechts hier en daar is er nog een boompje te zien en er staat ook nog nauwelijks struikgewas. Toch straalt ook dit landschap een soort harde schoonheid uit.

De bomen verdwijnen, in de verte zie je struikgewas en zeer lage bomen opdoemen
Stilletjesaan raakt het landschap opnieuw meer en meer ‘begroend’
Jij bent mijn allerliefste broer

Na een tijdje wandelen, zitten we opeens terug in mooie bossen, overdadige bloemenweiden en andere prachtige landschappen. We zien fantastische dingen, voor mij een aantal primeurs. Wat dacht je van een zwaan op een nest met jongen of een hazelbos of een echte menhir? Maar de climax vormen bloemenweiden met een hoeveelheid bloemen die ik nog nooit bij elkaar heb gezien. Het is hier overduidelijk lente.

Een hazelbos. Buitengewoon prachtig.
Mooie man met menhir 😉 .
Een zwaan met haar jongen
Wat een bloemenweelde

We krijgen op deze wandeling opnieuw een hele resem verschillende soorten bloemetjes en vogels te zien. We hebben deze keer trouwens een sport gemaakt van het blijven ontdekken van bloemetjes die we nog niet gezien hadden. De natuurpunt app helpt ons om al die bloemetjes een naam te geven. Hieronder een kleine bloemlezing 😉

Na een tijdje steken we de dorre vlakte nog een keertje over om opnieuw bij de kustlijn uit te komen. Daar nemen we een oververdiende rustpauze op het keienstrand met een koekje en een drankje. Nu is het nog 2,5 km stappen naar de mobilhome.

Een muurtje
Terug naar de kustlijn
We zijn er bijna
Een oververvend koekje en drankje op het strand

En dan, vliegensvlug naar de camping in Böda hamn. Fien en Lander zijn in de wolken met de trampoline en de speeltuin. Voor we het weten is het alweer tijd om de dag af te sluiten. Morgen is er nog eentje

This Post Has 5 Comments

 1. Andrew

  Oververvend? Is dat Zweeds?

  1. Grimme Bogaerts

   Yep, Zweeds voor ‘oververdiende’. Dank u Andrew!

 2. Andrew

  Ik snap em niet 🙁

  1. Grimme Bogaerts

   Dat snap ik: hij had ‘oververdiende’ weer achter mijn rug veranderd in ‘oververvende’….. Sorry.

 3. Andrew

  Ha, de autocorrect 🙂
  Nu ben ik weer mee.

Comments are closed.