A rainy day (Ambjörby)

Regen, regen, regen. We hebben het weerbericht enkele 100’en kilometers rond ons gecheckt. En ’t is overal hetzelfde liedje: regen, regen en nog eens regen. In dit prachtige park nog een wandelingetje maken, zou nu geen goed idee zijn. Dus na het schoolwerk waar vandaag werkelijk superdepuperflink aan wordt gewerkt, trekken we verder zonder goed te weten waar naartoe. Het masterplan is ‘verder naar het zuiden van Zweden om daar de westkust te gaan verkennen. Maar dat doen we natuurlijk niet in 1 trek. En zo komt het dat we onder het rijden wat onenigheid en misverstanden hebben. Qua basis- en levensfilosofie zitten Bert en ik op dezelfde golflengte. Maar we zijn ook ongelooflijk complementair op vele vlakken. Op zich is dat fantastisch nieuws natuurlijk: er zijn maar weinig zaken of problemen die we gezamenlijk niet krijgen opgelost. Het betekent helaas ook dat we heel vaak het tegenovergestelde besluit trekken uit dezelfde feiten of uit een gezamenlijke discussie. Onenigheid dus.

Gelukkig niets waar we niet uit geraken en zo wordt het plan uiteindelijk om tot de omgeving van Torsby te rijden. Volgens de Lonely Planet moet daar wel gewandeld kunnen worden. Uiteindelijk eindigen we bij een mooie, ruige waterval in Ambjörby, nog iets voor Torsby. We komen er iets over 15u aan en beslissen toch nog voor een 7km lange wandeling te gaan. Vanaf de late namiddag zou het hier immers droog moeten blijven.

Uitzicht op de onstuimige rivier. Aan de voet van de waterval zie je de mobilhome. Hier slapen we vannacht.

De wandeling start langs de indrukwekkende waterval waar het water onstuimig naar beneden dendert. Er staat hier een bordje ‘badplaats’. Dat is met deze hoeveelheid water alvast niet aan te raden. Ik vermoed dat hier in de zomer een pak minder water naar beneden komt. We zullen deze rivier blijven volgen tot een hangbrug om dan langs de andere kant van de oever weer terug te keren. Eerst passeren we de overblijfselen van enkele gebouwen en toestellen die gebruik maakten van de waterkracht. Meester Bert komt in actie. De kindjes luisteren geïnteresseerd.

Meester Bert legt de werking uit van een oude zaagmachine, aangedreven door waterkracht
We volgen de rivier

De wandeling start makkelijk, maar dat blijft niet zo. Er moet meer en meer geklommen worden naarmate de wandeling vordert, de boomwortels zijn spekglad en soms ook de wortels. Af en toe gaat het paadje langs een steile afgrond zodat je goed moet zien dat je niet uitglijdt. Tot slot zijn er ook stukken die gewoon onder water staan. Maar niets dat we niet aankunnen na onze wandeling gisteren.

De wandeling start makkelijk
Meester Bert komt een 2de keer in actie.

Uiteindelijk komen we op het keerpunt van de wandeling: de hangbrug. Ze blijft iets onder de verwachtingen. Maar ondanks alle hindernissen en de regenbuien die er – tegen de voorspellingen in – toch regelmatig zijn – zit de sfeer er nog goed in.

Kort na de hangbrug komen we onze moeilijkste hindernis tot dan toe tegen: enkele meters wandelpad staan volledig onder water, overspoeld door een zijstroompje van de rivier die we volgen. Erdoor waden kan niet zonder natte voeten. Uiteindelijk volgen we het stroompje enkele tientallen meters stroomopwaarts tot we een plaats vinden waar we zonder natte voeten over geraken. Dat zie je op de foto hieronder.

Bert is net overgestoken en toont mij de beste plaats om hetzelfde te doen

Dit is ook ongeveer het punt waar de sfeer wat omslaat: de honger die stilaan op komt zetten, eist haar tol. Het streepje zon dat we enkele minuutjes krijgen, is meer dan welkom maar kan niet echt baten. Gelukkig zijn we er bijna, ook al blijkt de wandeling 8km in plaats van 7km.

Een streepje zon door de bomen …
… helpt niet echt; dit is de foto vanaf de voorkant.

Uiteindelijk komen we om 18u30 nat, moe en hongerig terug aan de mobilhome van opnieuw een mooie wandeling. Na een warme kom soep en een bord lekker eten met zicht op de indrukwekkende waterval, blijft enkel de schoonheid van de wandeling nog hangen.

This Post Has 4 Comments

  1. Jan en Joke

    Troost je Grimme … het weer in België is gelijkaardig: nat en te fris voor de tijd van het jaar. Ideaal om te wandelen dus 😃

  2. Dana

    Wij snakken hier naar eindelijk wat zon🥺

Een reactie achterlaten