Een waterlek (Sorsele)

Geen wandeling vandaag na het schoolwerk van de kindjes en het werk van Bert. Wel op zoek naar een waterlek. Het staat ondertussen helaas vast: we hebben er ergens eentje.
Hoe we dat zo zeker weten? Wanneer we de waterpomp afzetten en de waterleiding leeg laten lopen, drogen de vochtige plaatsen op. Zodra we de pomp weer aan zetten, laat het water zich weer zien. Say no more!

Na een paar basischecks, beginnen we eraan in de vroege namiddag. Het ganse koffer moet leeg en stallen we uit naast de mobilhome. Fien haar matras, beddegoed en speelgoed wordt verhuisd naar de andere kant van de mobilhome.
Een metalen omhulsel rond alle nutsleidingen – hopen we toch – wordt losgeschroefd en zo goed mogelijk aan de kant geschoven. En ja hoor: daar zien we een stel waterleidingen lopen en ze liggen in een plasje water. Nu nog zoeken waar het vandaan komt. We drogen alle water zo goed mogelijk op en dan zetten we de pomp terug aan om uit te zoeken waar dat water nu precies vandaan komt.

En ja hoor. We hebben geluk: we zien waar het water ongeveer vandaan komt. Oef. Het is dus niet uit de dubbele bodem in de badkamer. En nog meer geluk: het is net bij een koppelstuk. Oef. We hebben dus waarschijnlijk ook geen ganse darm te vervangen. Het lijkt gewoon de aansluiting. We vijzen alle houdijzers nog even bij en testen opnieuw. Helaas 🙁 , dat is net iets té makkelijk.

Na nog wat gepruts, besluiten we van alle 3 de darmen een stukje af te snijden. Loskoppelen dus. Daarbij gulpen er liters water uit de darm. Gelukkig kunnen we de darm redelijk snel buiten houden zodat we al dat water niet in de mobilhome krijgen. Een beetje opkuiswerk hebben we helaas wel. Daarna besluit lapland ons ook nog een hagelbuitje cadeau te doen. En dat met al onze spulletjes buiten en onze kofferdeuren wijd open… Nu Ja, het had ook regen kunnen zijn; hagel kan je nog makkelijk van alles afkloppen.

Nog een hagelbuitje tussendoor

Uiteindelijk hebben we alle darmen kunnen loskoppelen, ‘onthoofden’ en opnieuw aansluiten en aanvijzen. We besluiten toch een van de houders te vervangen: die voelt toch niet zo goed meer aan. Gelukkig heeft Bert zo’n houdijzer – noem je dat eigenlijk zo? – in zijn reservevoorraad zitten. 

Hierna voelen we ons redelijk zeker van ons stuk en doen we de ‘keukenroltest’. We winden een stukje keukenrol rond het koppelstuk. Als er nu een drupje water uitkomt, zal de keukenrol die opslorpen en kunnen we dat duidelijk zien. 

Alles blijkt gelukkig in orde: lek gemaakt. Hopelijk blijft dat zo. Het controleteam geeft in elk geval zijn/haar ok.

Alles in orde!

En wat heeft dat controleteam eigenlijk de ganse tijd gedaan? Ze hebben zich geamuseerd in het servicegebouw van de camping. Handig toch, als je zo’n camping voor jezelf hebt.

Het controleteam wacht tot de werkzaamheden zijn uitgevoerd

This Post Has 6 Comments

 1. Andrew

  Knap werk!
  En het vooruitzicht om al dat materiaal mee te nemen…

  1. Grim

   Thanks.
   Dat materiaal valt nogal mee: een schroevendraaier, een aardappelmesje, keukenrol, spanbandjes en zo’n reserve houdijzer. Dat laatste is inderdaad niet zo vanzelfsprekend: dat is Bert zijn ding 🙂

 2. Jan & Joke

  Fien en Lander kunnen trots zijn op hun 2 handige Harry’s 🙂

  1. Grimme Bogaerts

   We zullen het zeggen, maar het is toch overtuigender als jullie dat doen 😉

 3. Dana

  Jullie moeten al even inventief zijn als je was binnen het Data Reservoir, enfin, hier ging het dus om een water reservoir…’t eens iets anders😁

  1. Grimme Bogaerts

   Mooi, mooi, Dana. Ik had de analogie nog niet gezien. Nu wordt het mij duidelijk waarom het zo relatief vlot ging ;-).

Comments are closed.