Te laat voor het Noorderlicht (Kiruna)

Hoewel we weten dat we zeer laat op het seizoen in Kiruna zijn, leeft er toch een klein beetje hoop om een glimp van het Noorderlicht op te vangen. Dat Noorderlicht is gelinkt aan de zonneactiviteit. Daarvan bestaan ook voorspellingen. Een soort ruimteweer voorspellingen. Gisteren was er – minstens in theorie 30 tot 50% kans op Noorderlicht. Dat is natuurlijk buiten de wolken gerekend. En uiteraard moet het ook donker zijn om het Noorderlicht te kunnen zien. Op beide vlakken wrong het schoentje gisterenavond. Tegen beter weten in, ga ik rond 23u45 toch op pad. 

Hoewel het nog veel te vroeg is voor de middernachtzon, was het rond middernacht nog altijd niet echt donker. Er zijn nog steeds lage wolken aan de horizon waar je duidelijk aan kan zien dat de zon nog niet zo lang is ondergegaan. Dat voelt heel vreemd aan.

Het is een kwartiertje over middernacht. Aan de wolken te zien, zou je het niet zeggen….

Ik wandel een uurtje rond naar de donkerste en hoogste plaatsen van de stad, maar – zoals ik eigenlijk wel weet – zonder resultaat. Als troostprijs krijg ik nog wel een prachtige witte sneeuwhaas te zien. Mijn foto is uiteraard bewogen.

Zoek de Poolhaas

Hier vind je een mooiere foto:

Een iets duidelijker foto. Helaas niet van mijn hand .

Rond 1u00 kruip ik toch maar in mijn bedje. Zonder resultaat, maar ik heb tenminste geprobeerd.

Wanneer we opstaan, is het deze keer trouwens maar 3°C in onze mobilhome. Ofwèl is het in Kiruna nog kouder, ofwèl heeft de chauffage gisteren toch meer invloed gehad dan we dachten. Even ons elektrisch vuurtje op en het is zo terug 15°C. 🙂

Na het ontbijt maken we schoolwerk. Dat duurt vandaag wat langer dan verwacht. Meer dan 10 minuten de benen strekken voor de middag, zit er niet meer in. Na de middag verkennen we de omgeving van de camping en het stadje. Eerst wandelen we nog een stukje door de natuur. Voor een groot stuk loopt onze wandeling op een geprepareerde én verlichte langlaufpiste. Hierdoor zak je niet tot je knieën in de sneeuw wat toch iets handiger wandelt.

Geen Poolhaas deze keer, maar Bert met op de achtergrond de omgeving rond Kiruna.
Leren kaartlezen

Daarna wandelen we door Kiruna zelf. Kiruna is werkelijk een verschikkelijk lelijke stad die volledig beheerst wordt door de mijnbouw. Zelfs de grote hoeveelheden sneeuw die hier nog steeds liggen, kunnen dat niet verbergen. Het kerkje vind ik wel erg mooi. Onderweg krijgen we ook nog een stuntman (Willem?) met een snowboard te zien die de plaatselijke speeltuin gebruikt om wat trucjes uit te halen.

Hier ligt echt nog wel een metertje sneeuw

Mooi of niet: de Zweden zijn in elk geval wel erg hoffelijk. Als je nog maar aan de buurt van een zebrapad komt, wordt er al ruim voor het zebrapad gestopt om je over te laten. Chapeau!

Rond 15u zijn we al terug op de camping. Bert heeft vandaag en morgen immers nog wat gesprekken met klanten. Ik ga met de kindjes nog wat schoolwerk doen. Daarna mogen ze nog eens even op YouTube: hier is immers WiFi. De rest van de dag gaat een gewoon gangetje: gezelschapsspelletjes spelen, eten, slapen.

Morgen staat er ons trouwens nog een spannend avontuur te wachten. Dat hopen we toch, want ook voor deze activiteit zijn we laat op het seizoen. De meeste aanbieders hebben hun seizoen al afgesloten, maar via het toeristisch kantoor zijn we er toch in geslaagd iemand te vinden die nog uitrijdt met zijn sleehonden voor een heuse sleehondentocht. Het staat helaas nog niet 100% vast: het weer kan nog spelbreker spelen. Het probleem is niet zozeer dat er niet genoeg sneeuw ligt, maar de sneeuw moet hard genoeg zijn. Met andere woorden: het mag morgen niet te warm zijn, anders zakken de honden in de sneeuw en breken ze hun pootjes. Laat ons hopen op een lekker koude namiddag.

We hoopten trouwens ook nog met zo’n hondenslee te gaan rijden door de laplandse natuur. 

This Post Has 4 Comments

 1. Vera

  Kiruna, leuk! Ik heb er ooit in een ijshotel gelogeerd en een sleehondentocht gemaakt. Hopelijk lukt het morgen.

 2. Pieter

  Stuntman Willem? Dat betekent dat je hem hard hebt zien vallen?

  1. Grimme Bogaerts

   Dat laat ik in het midden, Pieter. Maar de gelijkenis was treffend 😉

Comments are closed.