De poolcirkel voorbij en Lapland in (Gällivare)

Vandaag is een lazy sunday: we nemen rustig de tijd om op te staan, even de benen te strekken en wat schoolwerk te maken. We weten het dan nog niet, maar we zullen onze grenzen een beetje verleggen vandaag.

Wat dacht je van lunchen op de poolcirkel om hem daarna te passeren? En even later ‘officieel’ Lapland inrijden? Daar horen natuurlijk ook rendieren bij. En ook die zijn van de partij. Meer nog: ze blokkeren ons zelfs even de weg.

Op zoek naar de poolcirkel 😉 .

Tussen het rijden door gaan we ook nog even opnieuw in ‘lazy sunday’ modus. We nemen een tussenstop waar Fien en Lander spelen in de sneeuw, terwijl wij genieten van het zonnetje en een boekje. Dat zonnetje betekent trouwens niet dat het warm is; het blijft heel koud. 

Lazy sunday

Lander werkt hier aan heus sneeuwhol. Dat doet me terugdenken aan mijn kindertijd. Die ene keer dat het zoveel gesneeuwd had dat mijn nonkels en tantes voor ons een heuse iglo konden bouwen in de tuin bij moemoe en vovo. Fijne herinneringen aan een lang vervlogen tijd ….

We beslissen te overnachten in Gällivare. En gelukkig mag je de nacht niet doorbrengen op de plaats die we eerst op het oog hadden. Het verplicht ons verder te zoeken. Zo komen we bij een heus pareltje terecht: een plaatsje bij het Vassaraträsket meer in Gällivare. Het meer vormt 1 grote sneeuwvlakte en is nog volledig bevroren. We hebben er zelfs even op gestaan. Een reeks dennen, wat heuvels op de achtergrond en een blauwe lucht met zonnetje maken het plaatje compleet. Toppie! 

Sfeerbeeld van ons plaatsje bij het Vassaraträsket meer
Enkele voorzichtige pasjes op het ijs
Een openbare publieke DJ-tafel. Een echt toppertje! Dansen maar in die sneeuw.

Ook hier is het ondanks de stralende zon koud: er ligt nog een pak sneeuw. Helemaal bevroren. Zelfs zo hard bevroren dat je er meestal niet in zakt. Als dat dan wel eens gebeurt, ben je meteen je ganse been kwijt aan de sneeuw zoals Bert mocht ervaren. Da’s toch even schrikken.

Het zal hier trouwens erg koud blijven: voor vannacht voorspellen ze een temperatuur van -8°C. Tot hiertoe was het ’s morgens in de mobilhome toch steeds nog 5 à 6°C. En dat zonder stoken. Benieuwd hoe koud het morgen zal zijn. We gaan een beetje vals spelen en zullen vannacht de verwarming een klein beetje laten opstaan zodat onze waterpomp niet bevriest.

Zonsondergang bij het meer

Een reactie achterlaten