Een dagje rijden (Hölö – Mörkö)

Hoewel het eigenlijk nog Paasvakantie is, hebben we besloten een beetje voorsprong te nemen op de echte juffen: Fien heeft vanmorgen gewerkt in haar wiskanjer boek, terwijl Lander koos voor spelling. Na een tijdje flink doorwerken (en ook de nieuwe meesters wel eens even testen), zijn we dan even de buurt gaan verkennen.

Mobil(home) school

Blijkbaar hadden we de nacht doorgebracht bij een kerkruïne uit de 12de eeuw. Helaas heeft men die een 150-tal jaar geleden moedwillig opgeblazen omdat men ondertussen een nieuwe kerk had gebouwd. Heel erg jammer. De  ruïne en enkele verdwaalde grafstenen maken er een erg feeërieke plaats van . We kwamen er trouwens ook enkele druïden tegen ;-).

Op weg naar het opgeblazen kerkje. Je kan het al zien op de achtergrond.

Daarna zijn we even tot de nieuwe kerk gewandeld die we enkele honderden meters verder konden zien liggen. Ook dit is een heel mooi en verzorgd kerkje omgeven door een al even mooi verzorgd kerkhof. Helaas is de kerk gesloten. Onze Lander heeft alle 3 de deuren tevergeefs proberen te openen.

Daarna begint het saaie gedeelte van de dag: rijden, rijden en nog eens rijden. Eerst slechts een klein uurtje tot de middag. We kiezen lukraak een afrit waarbij het symbool van een bankje en een boompje staat aangegeven. Je kent die borden vast wel. Onze eerste indruk van de stopplaats is niet super positief: ooit moet het echt een mooie en goed-uitgeruste stopplaats geweest zijn. Er is zelfs een servicepunt voor mobilhomes waar je afvalwater kan lozen en zo. Nu, enkele jaren later, ligt ziet het er allemaal afgeleefd of kapot uit. De bankjes en de speeltoestellen doen het nog wel, maar overal ligt afval. In de omliggende bosjes ligt het vol wc-papier. Je kent die stopplaatsen wel.

Toch hebben we geluk: we kuieren wat rond en vinden een mooi stukje natuur eens we een hek doorwandelen: even verderop ligt een groot meer, voorzien van een BBQ, enkele bankjes, een grasveld, enz. Dat ziet er wel allemaal nog mooi uit. We halen hier een frisse neus en de kindjes kunnen wat spelen. Zo kunnen we er weer een tijdje tegen voor de rest van de dag. 

Rond 4 uur stoppen rijden we even van de snelweg af voor een 4-uurtje in Norsholm, een klein dorpje langs de snelweg die we al zo lang volgen. Het is er erg winderig, dus de kindjes willen snel terug de mobilhome in. We weten ze toch te overtuigen om enkele pasjes langs het kanaal te doen zodat we toch 10 minuutjes buiten zijn geweest.

Uitwaaien langs het kanaaltje in Norsholm

Bert vindt ook nog een mini-containerparkje bij het dorpswinkeltje. Daar laten we ook nog een en ander achter en we vervolgen onze weg tot een standplaats ietsje (60 km) onder Stockholm. Bert heeft een prachtige plaats gevonden met uitzicht op ‘zee’. Technisch gesproken is het een stuk Oostzee, maar volledig ingesloten tussen 2 stukken Zweden. Er zijn dus geen golfjes te zien of zo. Eerst snuiven we nog wat frisse zeelucht op, dan begin ik te koken terwijl Fien nog wat leest en Lander zijn typvaardigheden oefent onder het goedkeurend oog van Bert. Daarna is het weer hoog tijd om te gaan slapen.

A room with a view

Een reactie achterlaten