Hoe daar geraken? De uitdagingen.

We zijn ondertussen 2 weken verwijderd van de Paasvakantie. Tijd om nog eens na te kijken in welk land we nog binnen mogen en hoe we in Scandinavië kunnen geraken. Dat blijkt niet zo eenvoudig. Een greep uit het lijstje van zaken waarmee we rekening moeten houden:

 1. Er is een verbod op niet-essentiële reizen vanuit België. Voorlopig tem 18 april. Als er tegen die datum nog geen goedgekeurde oplossing is voor een goede opvolging van terugkerende reizigers, zal het sowieso verlengd worden.
 2. In Finland en Noorwegen mogen we niet binnen. Enkel in Zweden mogen we nog binnen, mits voorleggen van een negatieve Covid test die maximaal 48 uur oud is.
 3. De grenzen tussen Denemarken en Zweden zijn gesloten (minstens tot 31 maart). Gelukkig kunnen we een boot nemen vanuit Duitsland. (zie Hoe daar geraken?)
 4. Om tot aan de boot te geraken – ook tot aan de Oresund brug trouwens – , moeten we Duitsland (en Nederland) doorrijden. Ook daar gelden specifieke regels. Nu weten we weer hoe fantastisch een eengemaakt Europa is met overal gelijkaardige regels.
 5. In Duitsland verschillen de Corona-regels deelstaat per deelstaat. Zelfs diplomatie.belgië.be durft er geen uitspraak over te doen.
 6. En natuurlijk kunnen de Corona-regels – net als hier in België – elke dag veranderen.

Probeer zo maar eens te plannen….
Dan maar een flexibel plan klaarstomen. De timing zal wel heel strak moeten zijn.

Nu weten we weer hoe fantastisch een eengemaakt Europa is, waar je gewoon kan rondreizen en met overal gelijkaardige regels.

Het plan – of beter – alle beperkingen op een rijtje

 1. Doe een Covid-19 test in het test-centrum op de luchthaven van Zaventem. Dit is dag 0: de tijd begint nu te lopen. Over ten laatste 48 uur moeten we in Zweden zijn. We mogen echter ook niet te vroeg zijn, want we hebben nog geen test-resultaat. Daarop moeten we 24u tot 36u wachten (in 99% van de gevallen).
 2. Aangezien de grens met Denemarken toe is, zullen we een nachtboot moeten nemen. Laat ons eentje nemen die ’s avonds vertrekt en ’s morgens toekomt. Ik vind er eentje die om 21u45 vertrekt en rond 7u ’s morgens toekomt. Laat ons die nemen.
 3. Het is ergens tussen 600 en 700 km naar de haven. Aan 100 km/u is dat 6 tot 7 u rijden. Dat moet wel lukken op 1 dag.
 4. We moeten echter door Nederland en Duitsland.
  1. In Nederland is quarantaine plicht na aankomst. Na onderzoek blijkt dat er een aantal uitzonderingen zijn: je mag Nederland nog steeds doorrijden, zelfs zonder certificaat of negatieve test. Je mag alleen niet stoppen.
  2. In Duitsland blijkt alles af te hangen van wat soort gebied je komt: uit niet-risico-gebied, uit risico-gebied, of uit hoog-risico-gebied. België wordt momenteel geclassificeerd als gewoon risico-gebied. Dat maakt een wereld van verschil: we moeten bijgevolg ten vroegste 48u voor vertrek en ten laatste 48 na aankomst een test laten doen en de resultaten kunnen voorleggen. Oef, onze test hierboven past daar perfect in.
   Als België hoog-risico gebied zou geweest zijn, moet je de testresultaten sowieso bij binnenrijden kunnen voorleggen. Dat was moeilijk geweest…
  3. Daarnaast heb je in Duitsland ook nog meldingsplicht. Dit blijkt niet nodig als je enkel op doorreis bent.
  4. Verder blijkt dat in Duitsland medische mondmaskers gedragen moeten worden: type FFP2, KN95 en OP-maskers. Eenvoudige wegwerpmondmaskers en stoffen mondmaskers niet voldoende in Duitsland. Nog even snel online een bestelling plaatsen…
  5. Tot slot verschillen de exacte Corona-regels in Duitsland per deelstaat. Pfffff.

Met al deze beperkingen, even de tijdslijn bekijken:
Tegen aankomst in Zweden, moeten we onze testresultaten kunnen voorleggen. De test mag maximaal 48u eerder zijn uitgevoerd. Maar eigenlijk mogen we er maar vanuit gaan dat we onze resultaten 36u na de test hebben. Dus we moeten ons tussen 7u en 19u laten testen in Zaventem, 2 dagen voor we plannen aan te komen.

Dit is vooropgesteld dat we geen negatieve test nodig hebben om op de boot te mogen. Is dat wel het geval, dan nemen we onze test in Zaventem best tussen 7u en 9u af. Dan zijn we relatief zeker dat we de testresultaten tegen 19u hebben. Voldoende tijd voor het vertrek van de boot.

Met Nederland en Duitsland hoeven we niet echt rekening te houden, zo lang we niet ’s nachts rijden (avondklok), niet te veel stoppen en over de juiste mondmaskers beschikken. Negatieve testresultaten hebben we niet nodig om deze landen door te mogen rijden.

Een strak plan

 1. Test op dag 0 tussen 7u en 11u
  • Testresultaat verwacht op dag 1 tussen 7u (24u na 7u) en 23u (36u na 11u)
 2. Vertrek thuis op dag 1 rond 8u
 3. Aankomst bij de haven op dag 1 rond 20u
 4. Vertrek boot op dag 1 rond 21u45
 5. Aankomst in Zweden op dag 2 rond 7u
 6. We made it!!!

This Post Has 2 Comments

 1. Lut Ruwet

  Hier een vraagje van iemand die in Tongeren haar jeugdjaren sleet. Hebben jullie de camper op de Mottengezet en vandaaruit het begijnhof verkend?
  Ik wens jullie in ieder geval een leuke reis toe. Met zoveel voorbereiding zal het wel lukken…

  1. Grimme Bogaerts

   Dag Lut,

   nee, we stonden op de camperparking bij het Pliniuspark.

Comments are closed.