Generale repetitie in Tongeren

Het is al een week constant aan het vriezen. Tot -10°C. Sneeuw. Lekker ijzige wind. Kortom, perfect weer om een generale repetitie te houden voor onze trip naar Scandinavië.
Kunnen we het warm houden in de mobilhome bij vriestemperaturen? Blijft alles werken? We kunnen het allemaal nu al ontdekken. We laden dus de mobilhome in en vertrekken voor een 4-tal daagjes naar Limburg.
Tongeren is het eerste doel. Lander moet immers binnenkort een spreekbeurt geven over deze mooie stad. Hoe kan je zo’n spreekbeurt beter voorbereiden dan door Tongeren zelf te ervaren.

Het besluit: geen onoverkomelijke problemen; we kunnen vertrekken.

Vrijdag na het school en mijn werk vertrekken we. Bert heeft ondertussen ingeladen en al enkele probleempjes ontdekt: de pomp die zorgt dat er water uit de kraan komt werkt niet meer. Gelukkig is dit snel verholpen door op de juiste plaatsen de buizen te verwarmen. Daarnaast werkt ook de afvoer van de afwasbak in de keuken niet meer. Dat probleem krijgen we niet meteen opgelost. Gelukkig is er ook nog de afvoer in de badkamer. Deze werkt nog wel. We kunnen het water van de afwas via die afvoer kwijt geraken. Tot slot werkt ook de klep om de afvalwatertank leeg te maken vastgevroren. Dat is echter geen echt probleem: het duurt wel enkele dagen voor we de afvalwater tank vol krijgen. Het besluit: geen onoverkomelijke problemen; we kunnen vertrekken.

We geraken zonder problemen op de camperplaats bij het Pliniuspark in Tongeren. We hebben vooruit betaald voor 3 nachten, dus we zijn zeker van een plaats én van electriciteit. Aangezien we elektriciteit hebben, hoeven we ook geen gebruik te maken van onze gasverwarming. We gebruiken een klein draagbaar 2000-watt verwarmingske om de mobilhome warm te houden. Zonder problemen kunnen we de temperatuur boven de 18° houden. Top. We proberen zelfs de afvoer van de keuken te ontdooien door dit elektrisch vuurtje gericht in te zetten onder mobilhome. Dit helpt echter niet en na een half uurtje proberen, leggen we er ons bij neer dat we het afvalwater van de keuken naar de badkamer zullen moeten scheppen. Een oefening die best meevalt, zo leert de praktijk ons.

Zonder problemen kunnen we de temperatuur boven de 18° houden.

’s Nachts laten we de verwarming een beetje aanstaan, zodat er binnen geen leidingen kunnen bevriezen. Het koelt af tot ongeveer 10° gedurende de nacht, maar we hebben er absoluut geen last van. ’s Morgens is het wel koud, maar zodra je de verwarming een stand hoger zet, is het zo weer 15°. In combinatie met lekker warme kleren, heb je dus helemaal geen last van de koude. Dat lijkt allemaal dik in orde. 

De zaterdag wordt een koude, maar heel mooie dag. Hoewel het nog steeds vriest, schijnt het zonnetje hard. In de voormiddag verkennen we het Pliniuspark, in de namiddag gaan we voor een langere wandeling, inclusief een tripje op een plaatselijke bevroren vijver. Heel fijn! Tegen dat we terug aan de mobilhome zijn, zijn ook mijn ouders gearriveerd met hun mobilhome. We zetten onze camping stoelen buiten en genieten van een lekker warm Royco-soepje in het zonnetje en een babbeltje met hen. Wanneer het zonnetje stilletjesaan verdwijnt, wordt het kouder en duiken we elk onze mobilhome in. Het was een erg leuke dag.

Op zondag staat een bezoekje aan Tongeren op het menu: het Gallo-romeins museum, de Onze-lieve-vrouw basiliek, de grote markt mèt Ambiorix, het begijnhof, de moertoren, de stadsomwalling én het stadspark ‘De Motten’ staan allemaal op het programma. Dat laatste vinden de kindjes het allerleukst omdat er een grote speeltuin is en een groot skatepark. Lander gaat zelfs helemaal terug naar de mobilhome om zijn stuntstep te gaan halen. Hij amuseert zich te pletter op het skatepark, terwijl Fien (en ik ;-)) spelen in de speeltuin. Alweer een top dag.

Dit wordt meteen ook onze laatste nacht in Tongeren. Morgen rijden we verder naar – uiteindelijk – Bosland in Hechtel-Eksel. Daar hebben we niet langer elektriciteit en maken we dus gebruik van de gasverwarming. Ondertussen is het echter niet meer zo koud, dus hebben we niet echt getest of ook deze de mobilhome warm kan houden bij vriestemperaturen. We hebben ze echter lang niet op het maximum moeten zetten, dus ook dat zal wel in orde komen.
Alles bij elkaar een geslaagde test. Scandinavia….. here we come!!!! Tenminste, als Covid19 het toelaat.

Enkele wilde dieren in een besneeuwd bos

Alles bij elkaar een geslaagde test. Scandinavia…..here we come !!!!

Een reactie achterlaten