Corona

Corona is nog steeds niet uit het nieuws te slaan. Toen we de beslissing namen om deze reis te plannen, was Corona al alomtegenwoordig. We gingen er vanuit – en dat doen we nog steeds – dat het beter en beter zou gaan met de wereld, met Europa en zeker met ScandinaviĆ« op dit vlak. Een tijdje leek dat ook te kloppen: het vaccin was er eerder dan verwacht. Er was er ook niet 1, maar verschillende. De inentingen kunnen dan ook beginnen en daarmee kan dan ook het normale leven terugkeren.

Ondertussen zijn er toch enkele minder gunstige ontwikkelingen: de Britse en Zuid-Afrikaanse variant lijken veel besmettelijker. De besmettingen en opnames gaan terug de hoogte in. Er is ondertussen een reisverbod ingesteld tot einde februari om ervoor te zorgen dat de toeristen en zakenreizigers de nieuwe variant niet meebrengen vanuit andere landen. Ons land staat er op dit moment immers beter voor dan de meeste andere landen: Frankrijk en Nederland hebben bv een avondklok ingesteld om respectievelijk 18u en 21u….

Hoewel het idee achter deze maatregel eigenlijk niet van toepassing is op onze reis – we komen immers pas tegen september terug naar huis – zouden we dus volgens de letter van de wet niet mogen vertrekken. Zo ver is het natuurlijk ook nog niet. Het plan is om op/rond Paasmaandag te vertrekken. We zien wel hoe het evolueert.

Ondertussen laat Noorwegen trouwens de facto ook niemand binnen (behalve na een quarantaine op hotel van 14 dagen aan 500 kronen per persoon). Het heeft bovendien de maatregelen rond Oslo nog verscherpt owv diezelfde Britse Covid-variant.

Voor Zweden ziet het er wat rooskleuriger uit: in dit land mogen we nog altijd binnen. Maar het sluit ondertussen wel zijn grens met Noorwegen. Eveneens om de Britse variant zo veel mogelijk buiten te houden. Ook Denen en Britten mogen niet meer binnen in Zweden. We zullen zien hoe het evolueert: we volgen de ontwikkelingen op de voet.

Een reactie achterlaten